Tutorial : Scrollbar dalam Blog Archive

Assalamualaikum :)
Korang taukan blog archive tu apaa ? Alaa dia macam tunjuk entry entry lama korang. Penting juga benda tu. Sekarang nak ajar cara nak letak scroll bar dalam blog archive tu supaya nampak kemas. Takdaklah archive dia tu memanjangg ke bawah. Macam pelikss je kan. Ni rupa Blog Archiver berscrollbar :


Tapi sebelum tu korang kene buat Blog Archive dulu, tak tau macam mana ? Rujuk tuto INI Jom start.

1. Sign Blogger >> Template >> Edit HTML >> Proceed >> Tick Expand Widget

2. Ctrl + F code ni ;

<div id='ArchiveList'>

3. Copy ccode ni :

<div style='overflow:auto; width:ancho; height:250px;'>

4. Paste ATAS <div id='ArchiveList'>

5. Then, Ctrl + F code ni :

<b:include name='quickedit'/>

6. Copy code ni :

</div>

7. Paste di BAWAH <b:include name='quickedit'/>

So rupa kedudukan code dia macam ni lahh :


8. Preview and Save :)

NOTE : Merah tu tukar lah ikut width scroll box.

17 comments:

  1. Awesome ! Saya suke blog awak.. Teruskan blog okey.. Saya daa follow awak.. HIHI :)

    ReplyDelete
  2. yeehaa. menjadi. tq! jemput singgah blog aii :D

    ReplyDelete
  3. senang nak ikut tutorial nye..thanks ye bg ilmu :D

    ungulilacstory.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. tq dear...info yg sgt mudah nak paham...dah succes buat scroll bar!

    ReplyDelete
  5. saya tak boleh nak buat lah. tak menjadi. macam mana ni?

    ReplyDelete
  6. Great tutorial sis,
    Keep it up. 👍👍👍

    ReplyDelete
  7. terima kasih . tutorial sangat berguna untuk sy . menjadi :D

    ReplyDelete

Kalau dah jadi tu commentlah sikit sikit . Sebaris kata pun boleh. Asal jangan harsh words thank you :D