Tutorial : MusicDumper

Assalamualaikum.
MusicDumper ni one of the music player. Dia senang je nak buat, Lagi easy takyah edit coding whatever, just copy and paste ! Let's get start.

1. Klik link ni >> http://www.musicdumper.com/
2. Kan ada kotak search dekat atas tu kan? Korang letak tajuk lagu yang korang nak ATAU u alls just browse nama artis melalui huruf huruf alphabet dekat bawah tu. Tak faham? Tengok yang dilabelkan biru tu.

3. Dah jumpa lagu yang korang nak,dia akan keluar banyak list macam dekat bawah ni. Tapi korang pilih SATU je. (kalau korang klik lepastu keluar window baru tiba tiba tutup jee)


4. Lepas dah klik lagu pilihan, scroll ke bawah sikit. Nampak SongPreview? Fungsinya untuk test player tu. Tu penting untuk korang make sure player tu okay bila ditepek ke blog korang sebab ada player yang buat hal.

5. Scroll ke bawah lagi sikit untill you see Embed Option. Kan ada button FB,Twitter and Blogger etc tu kan? Jangan klik situ. Skip ke bawah. Nampak tak Embed Code? Klik je code tu. Tak payah highlight sebab dia memang automatik copy. Siap!


6. Eh jangan eksaited sangat,belum habis lagi. Tak tepek dekat blog pun lagi.
    Macam biasa Sign in Blogger >> Pergi dekat Dropdown Menu sebelah kiri View Blog >> Layout


7. Nanti dia keluar macam ni. Klik Add a Gadget >> Acroll ke bawah and cari HTML Java/Script


8. Ada ruang kosong kan? Tepekkan code yang dah disalin dekat Step 5 tadi. 

9. Save!

5 comments:

  1. satu lagu jea kee boleh letak ? ):

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. mcm mne klau tak ade embed option?

    ReplyDelete
  4. tapikan klu embed options tu ambil kat youtube punya link..kan ada embed options jugak...tak boleh ker???

    ReplyDelete

Kalau dah jadi tu commentlah sikit sikit . Sebaris kata pun boleh. Asal jangan harsh words thank you :D